כנס מערב בנימין השלישי, במעבה ההר, כולל 15 הרצאות שונות מפי טובי החוקרים בתחומי הארכיאולוגיה, הגיאוגרפיה וההיסטוריה, וצופן בתוכו חידושים ותגליות על אזור השומרון, הר אפרים ובנימין.
כנס זה הוא חלק מתהליך החזרת אזור ההר המרכזי למקום המרכזי בחיי עם ישראל, כפי שהיה במשך דורות רבים. כאן פעלו האבות והחלו להתנחל שבטי ישראל לראשונה. כאן נולדה האומה והחלה מלכות ישראל לפעם. כאן התיישבו אבותינו החוזרים מגלות בבל, מכאן יצאו להילחם על ריבונות יהודית בימי ממלכת יוון, וכאן עמדבית-המקדש בשיא תפארתו. כאן נלחמו תלמידי רבי עקיבא בצבאו של בר-כוכבא ויצרו תרבות רוחנית ענפה. ולכאן שב עם ישראל לאחר תקופת גלות ארוכה. העיסוק בהיסטוריה ובארכיאולוגיה
של האזור מחזיר אותו לקדמת הבמה.
הכנס קרוי על-שמו של פרופ' חנן אשל ז"ל, מחלוצי המחקר של אזורי בנימין, הר אפרים אשר התווה את הדרך לכל האנשים העוסקים כיום במחקר ההר ומעבהו. פרופ אשל ז"ל היה ממקימי בי"ס שדה עפרה. בימיו הראשונים של מוסד זה, עסקו אשל
וחבריו, במקביל להדרכת קבוצות וטיולים עם התנ"ך ביד, במחקר רציני של אזור בנימין והשומרון, ויזמו פרסומים מדעיים שונים. צוות מדרשת הרי גופנא מנסה ללכת בדרכו של חנן ז"ל ובדרכם של חבריו, ולשלב את הטיולים בשטח עם מחקר רציני של האזור. בעקבות כך, בנוסף לכנס זה יוצא היום לאור הקובץ השני בסדרת הקבצים המדעיים "במעבה ההר" בשיתוף עם המו"פ האזורי שומרון ובקעת הירדן. בקובץ מאמרים המבוססים על ההרצאות שניתנו בכנס הקודם ובנוסף לכך שלושה מאמרים שמוצגים בכנס הנוכחי.
תודות לכל העוסקים והמסייעים בארגון הכנס והכנתו, בראש ובראשונה למחלקת התיירות של מועצה אזורית מטה בנימין בראשות מר משה רונצקי, שפרשה חסותה על כנס זה.